Vinerea Patimilor

Ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este o perioadă importantă de interiorizare şi comemorare. Acum se rememorează Patimile lui Iisus, chinurile prin care a trecut, de la trădarea Lui de către Iuda, până la răstignirea pe cruce pe dealul Golgota, moartea şi Învierea Sa.

Săptămâna începe cu Duminica Floriilor, ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim şi se încheie cu Duminica Paştelui, ziua Învierii Sale. Ziua de miercuri este ziua în care Iuda l-a trădat, iar cea de vineri ziua în care a fost răstignit. De aceea aceste două zile au devenit zile de post de-a lungul întregului an. Joia este ziua spălării picioarelor apostolilor de către Iisus, a Cinei de Taină, a rugăciunii din grădina Ghetsimani şi a arestării lui Iisus de către cei ce voiau să-l ucidă.

În Vinerea Mare se obişnuieşte să fie duse flori la biserică pentru Iisus. În timpul slujbei se trece pe sub masă de trei ori ca simbol al poticnirilor lui Iisus atunci când şi-a dus crucea. Tot în această zi, numită şi Vinerea Seacă se obişnuieşte să se ţină post negru.

„Trufia cea mai mare poate fi nimicită doar prin umilinţa cea mai profundă. De aceea, este necesar să Mi se petreacă Mie aceasta. Dar voi să nu vă înspăimântaţi atunci, căci nu voi rămâne în mormânt, nici nu mă voi descompune, ci voi învia în a treia zi şi voi veni din nou la voi, exact la fel ca acum! Abia aceasta va fi mărturia cea mai mare şi mai adevărată pentru sufletele voastre a misiunii Mele divine şi ea vă va întări pe deplin în credinţa voastră.”

„Aceasta va constitui o judecată extrem de supărătoare pentru aceşti oameni răi şi îndărătnici, iar pentru ai Mei va reprezenta apogeul iubirii Mele, în timp ce învierea Mea va fi totodată o înviere pentru toţi cei care Mă urmează.” – Marea Evanghelie a lui Ioan

******************************************
Ma gandesc..ca noi, oamenii, avem tendinta sa ne gandim doar la momentul Invierii..si sa uitam ca a existat acea Vinere a Patimilor..
Adica, nu a fost asa, l-au prins, l-au crucificat 1, 2, 3, gata! si a Inviat..suna frumos..dar ma gandesc..ca trebuie sa fi fost foarte, foarte greu acolo, pe cruce, cu trupul sfasiat, in batjocura multimii..Trebuie ca Iisus a suferit cumplit daca a ajuns chiar sa spuna , El, care e simbolul Credintei: Dumnezeule, de ce m-ai parasit? Si totusi , a gasit in inima lui iubirea de a se ruga: Doamne, iarta-i, caci nu stiu ce fac!

Dar.. sa nu trecem prea repede peste Vinerea Patimilor. Crucificat..inseamna..ca l-au batut in cuie, la propriu..pe crucea mare de lemn, cu ciocanul..in oase si carne..au infipt cuie si au pus coroana de spini..pe fruntea insangerata de batai..l-au tarat prin noroi, cu crucea grea in spate,cu coastele sfasiate de suliti..
Nu, nu sunt fiica de preot, nici profesoara de religie, nici macar prea bisericoasa nu sunt..dar..astazi m-a izbit gandul..Au facut-o. Scrie in Biblie..dar noi uitam adesea asta..in bucuria pregatirilor, in mireasma de cozonaci si zambetul minunatelor culori de pe ouale frumos pictate..uitam ca bucuria se naste din daruire completa.
Noua, oamenilor, nu ne place sa ne gandim la durere..desi o traim si noi uneori..sau poate ca tocmai de aceea.

Ma gandesc..cata tarie si puritate ar avea sufletul meu, incat as avea curajul sa duc pana la capat ceea ce cred, credinta mea in Bine, din Iubire, dincolo de orice circumstante potrivnice exterioare? Cum ar fi sa nu mai am niciodata tendinta de a imi inchide inima atunci cand cineva nu raspunde iubirii mele si imi pare ca o batjocura nepasarea fata de inima mea?

Sa merg pana la capat in iubire, sa trec Vinerea patimilor sufletesti daruindu-ma pana la capat, fiind iubire pana la capat !…

Si orice Vinere a Patimilor, orice suferinta pentru Bine, pentru Iubire, orice refuz de a ceda ispitei egoismului si orice daruire dincolo de limitele logicii umane..e probabil urmata de un miracol..o Inviere..a propriei inimi.:)

Exista cel putin un exemplu ca se poate…exemplul lui Isus.
****************************************************
Anima


Author: Alina Dospinescu

Psiholog, trainer si Specialist in Academia Femeilor, Alina ajuta femeile sa se deschida fata de energia sacra a feminitatii si sa faca din viata in trup de femeie o binecuvantare pentru sine si pentru cei dragi. In calitate de facilitator de workshopuri si Grupuri pentru femei, ofera nu doar consilere si ghidare prin exercitii practice de feminitate (fata in fata si online), ci si caldura sufleteasca si incredere in sine femeilor cu care lucreaza, pentru ca stie ca orice transformare porneste in primul rand din inima. Alina aduce bucurie, iubire, transformare si o scanteie de magie divina in viata femeilor ce aleg sa descopere feminitatea lor unica si fascinanta in minunatul cadru al Grupurilor de Feminitate.

6 thoughts on “Vinerea Patimilor”

  1. Suuuperb articolul!!! Multumim pentru adaptare la zilele si tendintele de azi. Se simte ca traiesti ceea ce scrii, Anima

    Like

  2. Indeamna la reflectie si meditatie articolul tau superb…Iti doresc, draga si minunata Anima, sa traiesti Sarbatoarea aceasta in tacerea sfanta si plina de lumina a iubirii din suflet!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s